Петропавлівський кафедральний костел

Кафедральний костел Петра та Павла – головна культова споруда Старого міста. Петропавлівський костел збудовано чернечим орденом домініканців, які з’явилися у Кам’янці-Подільському у XIV ст. Будівництво кам’яного костелу у 1502-17 рр. приписують єпископу Я. Бучацькому.

Під час турецького панування (1672-99 рр.) храм використовувався як головна мечеть, до нього був прибудований 36-метровий мінарет. Після повернення поляків, згідно з мирним договором, мінарет було збережено, але зверху було встановлено золочену статую Мадонни. Тепер Петропавлівський кафедральний костел у Кам’янці-Подільському – єдиний у світі християнський храм із мінаретом. У ньому зберігається чудовий скульптурний надгробок 21-річної Лаури Пшездецької роботи В. Бродського (1874 р.). Під час кінної прогулянки дівчина впала з коня, зламала хребет та померла.

За два роки на замовлення невтішних батьків скульптор створив з мармуру шедевр: красуня з тінню посмішки на обличчі виглядає сплячою, але скорботний ангел уже опустив погаслий смолоскип, а недочитана книга відкрита на 21 сторінці. Скульптуру часто називають “Сплячою царівною”. У двір Петропавлівського костелу веде пишна Тріумфальна арка (1781) на честь приїзду останнього польського короля Станіслава Августа. Екскурсії проводяться у вільний від богослужінь час.

Якщо Ви збираєтеся відвідати цю чудову історичну та архітектурну пам’ятку, то пропонуємо Вам послуги нашого готелю в Кам’янець-Подільському “GRAND CANYON”.